Αν.Παπανδρέου 6, Ξάνθη, 67100 Τηλέφωνο: 25410 84241

Μήπως το ERP σας έχει… γεράσει; Ιδού τα σημάδια που θα πρέπει να προσέξετε

Η επένδυση σε ένα ERP σύστημα είναι μία σαφώς σοβαρή υπόθεση, αλλά άλλο τόσο σοβαρή είναι και η αντικατάστασή του, εάν διαπιστώσει κανείς ότι δεν καλύπτει τις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες.

Με τον όρο «επιχειρησιακές» ανάγκες, δεν εννοούμε βέβαια τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης, που λίγο-πολύ καλύπτονται από οποιαδήποτε λύση. Αναφερόμαστε στην εκμετάλλευση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και την προσαρμογή της επιχείρησής σας στο επιχειρείν του μέλλοντος.

Το να έχεις καλή εικόνα των εσόδων και των εξόδων, το να παρακολουθείς την αποθήκη σου, ακόμα και το να συνδέσεις το ERPσου με το online κατάστημά σου, απλά δεν αρκούν πλέον.

Σήμερα, οι αλλαγές είναι ραγδαίες. Η συλλογή δεδομένων γίνεται από σημεία και για στοιχεία που πριν λίγα χρόνια, απλά δεν υπήρχαν.

Τα social media και το mobility, αλλάζουν τις έννοιες της εξωστρέφειας, του lead generation, της ευκολίας χρήσης και όχι μόνο.

Το cloud, φυσικά, δίνει νέες δυνατότητες, «ανοίγοντας» την επιχείρηση σε ολόκληρο τον κόσμο, από οποιοδήποτε σημείο.

Θέματα όπως η άμεση απάντηση στον ανταγωνισμό και το time to market, είναι πλέον υψίστης προτεραιότητας.

Όλα αυτά, σημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό να χρειάζεστε μία νέα λύση ERP.

Τι θα πρέπει όμως να εξετάσετε στην υπάρχουσα λύση ERP ώστε να αντιληφθείτε εάν είναι πλέον παρωχημένη; Για τη διευκόλυνσή σας, ετοιμάσαμε μία πολύ απλή και σύντομη λίστα, με τα 5 βασικά στοιχεία που θα πρέπει να ελέγξετε:

  1. Το ERP σας, δεν βοηθά τη συνεργασία μεταξύ τμημάτων. Μειωμένες δυνατότητες collaboration και έλλειψη διαφάνειας, είναι πολύ ισχυρά… καμπανάκια. 
  2. Αν και η πληροφορία υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να τη μετατρέψει σε κάτι χρήσιμο, σε insights, ώστε να λάβετε αποφάσεις. Πολλαπλά αυτόνομα αρχεία (τα διαβόητα “Excel-άκια”), και έλλειψη δυνατότητας αναγνώρισης μοτίβων στα δεδομένα σας, αποτελούν σημαντικά μειονεκτήματα. 
  3. Καθώς η επιχείρηση αλλάζει ή/και μεγαλώνει, νέα κέντρα κόστους δημιουργούνται και αδυνατείτε να τα αποτυπώσετε στο παλιό σύστημα. Τυχόν χειροκίνητες λύσεις, είναι η απόλυτη συνταγή… αποτυχίας. 
  4. Χρειάζεστε πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε την αντίστοιχη επένδυση; Αυτό σημαίνει ότι οι αυτοματισμοί που θα έπρεπε να υπάρχουν, απλά δεν υφίστανται. Μήπως να τους δημιουργούσατε με τη βοήθεια ενός νέου συστήματος; 
  5. Ασχέτως όλων των υπολοίπων, βλέπετε πως η εξυπηρέτηση που μπορείτε να προσφέρετε στους πελάτες σας, είναι περιορισμένη σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το παλιό σας ERP δεν «βλέπει» τον πελάτη, αλλά μόνο προς τα «μέσα» στην επιχείρησή σας. Καθώς ο εξοπλισμός γίνεται ολοένα και πιο παλιός, η πολυπλοκότητα αυξάνει, το κόστος διαχείρισης απογειώνεται, και για τον πελάτη σας… ούτε λόγος. Ήρθε η στιγμή να αλλάξετε ERP! 
Facebook
Twitter
LinkedIn